Hyvin tehdyt ja huolletut vesikaivot kestävät Suomen eri vuodenaikojen suuret lämpötilan vaihtelut sekä erilaiset ilmankosteuden vaihtelut. Ongelmia saattaa silti tulla, jos kaivosta ei pidetä aktiivisesti huolta, eikä sen toimivuutta tarkisteta tarpeeksi usein. Jos porakaivon vesi haisee, ovat ongelmat todennäköisesti ehtineet jo niin pitkälle että edessä voi olla isompi kaivoremontti. Pääset perille kaivosi kuntotilanteesta tilaamalla Suomen Kaivohuollon maksuttoman kuntotutkimuksen. Kaivon kuntotutkimus on palvelu, jossa tutkimme kaivon sisäpuolen kunnon, rakenteet, puhtauden, saumojen tiiviyden sekä ympäristön vaikutuksen veden tuottoon ja sen laatuun.
Talven ja kevään merkit
Kylmässä Suomessa huolta aiheuttavat erityisesti pakkaskelit. Rengaskaivojen betonirenkaat voivat kovalla pakkasella halkeilla tai siirtyä hieman sivulle. Kummassakin tapauksessa avautuvista raoista voi päästä bakteereja esimerkiksi keväämmällä pintaveden mukana kaivoon.
Vesikaivot voivat jäätyä pohjaveden pinnan noustessa korkealle ja porakaivon veden loppuminen talvella voi johtua veden jäätymisestä. Kaivon jäätymistä voi edesauttaa myös maanpinnan yläpuolella sijaitseva kaivonrengas, sillä se johtaa kylmää ilmaa alas kaivoon. Jäätymistä voi ehkäistä hyvällä ulkoeristyksellä. Joskus käytetään myös kaivon sisäpuolista eritystä, mutta tällöin materiaalien valinnassa tulee olla huolellinen. Styrox ei ole suositeltavaa materiaalia sen rikkoutumisalttiuden vuoksi.
Myös putket ja muut osat voivat jäätyä, varsinkin silloin jos kaivo sijaitsee vapaa-ajan asunnolla, joka ei ole ympärivuotisessa käytössä. Jäätymistä voi ehkäistä yksinkertaisesti putkien ja hanojen tyhjennyksellä. Joissakin tapauksissa on mahdollista lämmittää jäätyneitä kohtia, mutta luonnollisesti paloturvallisuuteen tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Keväällä huolta aiheuttaa puolestaan lumen ja jään sulaminen. Sulaneen veden mukana voi kulkeutua bakteereja kaivoon, kuten rengaskaivoesimerkissämme aiemmin tässä artikkelissa kerroimme. Kaivon kannen ei tulisi sijaita tästä syystä liian lähellä maata. Kaivon rakenteiden tulee olla muutenkin pintavesitiiviit, joka estää veden pääsemisen renkaiden saumojen välistä kaivoon.
Vaikka suositusten mukaan kaivovesi pitäisi tutkia kolmen vuoden välein, kannattaa mökkikaivojen vesi tutkituttaa useammin – ne kun ovat usein talvella käyttämättä ja kevään tullen paljastuvat kaivojen mahdolliset viat ja ongelmat. Vesinäytteiden tutkimuksessa tarkkuus on tärkeää, joten ammattilaisten tekemänä saa varmemmat tulokset talousveden juomakelpoisuudesta. Suomen Kaivohuolto tekee vesitutkimukset omassa laboratoriossaan tarkasti ja nopeasti.
Kesän ja syksyn kelit
Kesän saapuessa (jolloin kaivon vedenpinta on usein alimmillaan) tulisi aloittaa veden määrän seuranta, jota voi harjoittaa osana muita rutiineja. Pienten pohjavesialueiden pintojen lasku kuivien ajanjaksojen aikana saattaa johtaa samalla myös vesikaivon veden määrän vähenemiseen. Jos porakaivosta loppuu vesi kesällä, voi tämä olla yhtenä syynä. Ilmastonmuutos on tuonut tullessaan jo useita kuivia kesiä yleensä niin sateiseen Pohjolaan. Ja vaikka vuoden aikana sateen määrä saattaa lisääntyäkin, eivät sateet jakaudu tasaisesti eri vuodenajoille.
Veden määrän pudotessa myös veden laatu saattaa muuttua huonompaan suuntaan. Siksi veden laadun seuranta tulisi ottaa myös säännölliseksi tehtäväksi niin kotona kuin mökilläkin, jos talousvetenä käytetään omaa kaivovettä. Jos kaivovesi on sameaa, on tämä selvä merkki laadun huonontumisesta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että kirkaskin vesi voi olla saastunutta. Kuivien kausien aiheuttamia ongelmia voi itsekin ehkäistä vähentämällä veden käyttöä. Helpoiten kaivoveden käytön vähentämistä voi harjoittaa kukkien ja kasvien kastelussa sekä kylpemiseen käytettävän veden osalta. Sadeveden keruujärjestelmät ovat oivallinen ja nopeasti hintansa haukkuva apuväline vesikaivon ohelle.
Syksyllä ilmat kylmenevät ja kaivovesien uhkana on edelleen pieneläimet. Muun muassa jyrsijät etsivät lämpimämpiä paikkoja oleilla ja asustella. Valitettavasti kaivot ovat eräitä niistä. Kuten aiemminkin, kaivojen saumausten tulee olla tiiviit ja kaivonrenkaan pitää peittää kaivo joka puolelta. Jos kaivon tuuletusputkessa ei ole jo metalliverkkoa, tulisi sellainen jo viimeistään nyt asentaa tuuletusputken yläosaan. Verkon tiheydestä ja vankkatekoisuudesta ei kannata tinkiä.
Myös putoavat lehdet voivat aiheuttaa haittaa syksyisin. Kaivon ympäristön puhdistaminen pudonneista lehdistä on yksi tärkeistä tehtävistä, jolla voidaan ehkäistä roskien pääseminen kaivoveteen.
Kaivon kuntotutkimus
Jos kaivo tai kaivovesi aiheuttaa yhtään huolta, on paras tilata maksuton kuntotutkimus, joka kertoo seikkaperäisesti mitä kaivolle kuuluu. Suomen Kaivohuollon kuntotutkimuksessa toteutetaan ensiksi kuntotarkastus asiakasta haastattelemalla. Tarkastuksen lopuksi asiakas saa käyttöönsä kuntotarkastusraportin, joka sisältää tietoa kaivon nykytilasta ja käyttöön liittyvistä asioista. Jos asiakas haluaa, kerromme suosittelemamme toimenpiteet, kuten huollot ja korjaukset. Voit varata kuntotutkimuksen soittamalla numeroon 041 313 0615.