Kuinka usein ja miksi kaivo pitää huoltaa?

Suomen vesikaivoissa on usein ongelmia riittämättömän pintaveden tiiveyden kanssa. Kun sade- ja sulamisvedet pääsevät imeytymään kaivoon, veden laatu voi heikentyä huomattavasti ja mahdollisesti vaarantaa vettä käyttävien terveyden. Kaivot tarvitsevat huoltoa, vaikka päällisin puolin kaikki näyttäisi olevankin kunnossa. Pienetkin aukot voivat houkutella eläimiä pujahtamaan sisään, ja nämä kuollessaan saastuttavat veden.

Veden puhtauteen voi vaikuttaa myös kaivon sijainti ja rakenne. On tärkeää pitää mielessä, että uusi kaivo on sijoitettava etäälle mahdollisista saastumislähteistä, kuten viemäriverkostoista. Kaivon lähellä maahan kaatuneet maalit ja liuottimet voivat aiheuttaa nekin ongelmia kaivoveden puhtaudessa. Suomessa haasteita tuottavat lisäksi kohonneet rauta- ja mangaanipitoisuudet sekä veden alhainen pH-arvo. On myös tärkeää muistaa, että saastunut vesi voi olla hajutonta, mautonta ja väritöntä.

Vanhan kaivon maksuton kuntotutkimus ennakoi

Nämä ovat muutamia tärkeimpiä seikkoja, jotka voivat pilata talousvedeksi tarkoitetun kaivoveden. Kaikkia näitä edellä kuvailtuja ongelmatilanteita voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä ja mikä parasta, ensi askeleet voivat olla maksuttomia.

Vaikka kaivon omistaja huomaa varmasti itsekin useat ongelmakohdat, on hyvä luottaa kysyä myös ammattilaisen näkemys. Suomen Kaivohuollolta saat kaivon kuntotutkimuksen maksutta. Kuntotutkimus kertoo, onko kaivo huollon tai korjauksen tarpeessa vai riittävätkö kevyemmät toimenpiteet. Kaivon kuntotutkimuksessa tutkitaan kaivon sisäpuolen kunto, rakenteet, puhtaus ja saumojen tiiviys. Tutkimuksen kohteena on myös ympäristön vaikutus veden tuottoon ja laatuun.

Kuntotutkimus alkaa tarkastuksella, joka tehdään asiakasta haastattelemalla. Asiakas saa käyttöönsä kuntotarkastusraportin, joka sisältää tietoa kaivon nykytilasta ja kaivon käyttöön liittyvistä asioista. Voit varata maksuton kaivon kuntotutkimuksen myös suoraan numerosta 041 313 0615. Saat asiantuntijan lausunnon vesikaivon nykytilasta ja tarjouksen mahdollisista huoltotoimenpiteistä.

Vesikaivon huollot, korjaukset ja puhdistukset samasta osoitteesta

Maksuton kuntotutkimus kertoo, jos kaivo on täysin kunnossa, mutta se kertoo myös jos kaivon kaivon huolto ja korjaus ovat tarpeen. Vesikaivon huolto on nimensä mukaisesti Suomen kaivohuollon osaamisalaa. Kaivot tulisi yleisesti huoltaa 5 – 15 vuoden välein. Huoltojen lisäksi veden laadun seuranta tulisi ajoittaa kolmen vuoden väleihin, mökkikaivoissa tarkastukset ja huollot voidaan tehdä useamminkin, sillä ne ovat useimmiten suuren osan vuodesta käyttämättömänä. Suomen Kaivohuolto suorittaa myös vanhojen kaivojen puhdistukset, konetyöt ja muut vesikaivojen (kuten rengaskaivon ja porakaivon) huollot sekä korjaukset vankalla ammattitaidolla.

Vanhan kaivon kunnostus on ratkaisevan tärkeää talousveden turvallisuuden ja laadun varmistamiseksi. Suorittamalla säännöllistä huoltoa voit parantaa kaivosi yleistä kuntoa ja tehdä siitä turvallisemman vesilähteen kotitaloudellesi. Tämä ei ainoastaan auta varmistamaan kaivosi pitkäikäisyyttä, vaan se voi myös säästää sinua kalliilta korjauksilta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä tietoa kaivoista ja niiden huoltamisesta!

    Täyttämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen markkinointirekisteriimme tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.