Mitä mökin vesikaivolle pitää tehdä aktiivisen kauden päätteeksi?

Vesikaivo on syytä pitää hyvässä kunnossa, jotta erityisesti talven mukanaan tuomilta ongelmilta säästytään. Monessa omakotitalossa kaivoon liittyvät ongelmat voivat sotkea arjen pahemman kerran erityisesti talvella.

Lopulta aina talvi koittaa ja se tuo mukanaan omat toimenpiteet mökkiläisille. Ehkäpä vietät aikaa luonnonläheisellä mökilläsi kesäisin ja jopa syksyllä, mutta talvella kiinteistö jää oman onnensa varaan. Usein suomalainen kesämökki on sananmukaisesti rakennettu käytettäväksi vapaa-aikaan kesäkaudella, joten ennen aktiivisen mökkeilykauden päättämistä vuoden loppupuolella, on kiinteistön vesikaivolle syytä antaa hieman huomiota.

Käy läpi nämä kuusi kohtaa kauden päätteeksi

Tarkkaile vesikaivon toimintaa ympäri vuoden, mutta talven koittaessa kiinnitä erityistä huomiota näihin:

  1. Lämpöeristyksestä ja ruotasuojauksesta huolehtiminen – Lumi on hyvä eriste, joten se saattaa suojata kaivoa jäätymiseltä. Lämpöeristyksen kunnon tarkastus ja tarvittaessa sen korjaus, on tärkeää ennen talvikauden tuloa. Vesikaivoissa on nimittäin mahdollista että kun kaivoa ei pitkään aikaan käytetä, laskee vedenpinta vesijohdon läpiviennin alapuolelle ja johto altistuu jäätymiselle. Vesi voi jäätyä syvemmälläkin siinä tapauksessa että kaivon ulkopuolinen sorastus ja routaeristys ei ole tehty oikeaoppisesti.
  2. Kaivon rakenteet – Eihän kaivon kannen ja rungon välissä ole rakoa, josta kaivoon voisi päästä likaa ja ulkopuolisia esineitä? Jos kaivo on pitkään käyttämättä ja sinne on päätynyt kaivon ulkopuolelta esimerkiksi maa-aineista tai pahimmillaan pieneläimiä, on keväällä kaivoa käyttöönotettaessa tilanne usein jo äitynyt pahaksi.
  3. Tuuletus – Kelien kylmetessä on syytä säätää kaivon tuuletusaukko pienemmäksi. Lisäksi mahdolliseen korkeaankin lumihankeen on varauduttava varmistamalla että tuuletusaukko pysyy kaikissa olosuhteissa hangen yläpuolella. Varmista myös että tuuletusaukossa on ritilä tai verkko, joka estää esimerkiksi pieneläinten pääsyn kaivoon tuuletusaukosta.
  4. Lähimaasto – Talven aikana Suomessa sää on tunnetusti vaihtelevaa. Kun välillä lumet sulavat, syntyy sulamisvettä kaivon lähistölle. On tärkeää että niin sulava vesi, kuin sateen mukana tuleva vesi, pääsee valumaan kaivosta poispäin. Kun kaivon lähimaasto on tasainen ja viettää kaivosta poispäin ei kaivon ulkopuolinen vesi pääse valumaan tarkoituksettomasti kaivoon.
  5. Maaperä – Kaivon rakenteistahan suurin on maan alla, joten on tärkeää voida vaikuttaa maaperään kaivon ympärillä. Esimerkiksi lähellä kasvavat puut voivat kasvattaa juuria pitkällekin, jolloin kasvaessaan ne saattavat rikkoa kaivon maanalaisia rakenteita. Lähialueella kasvavien puiden kaatoa kannattaakin harkita.
  6. Merkitseminen – Merkitse kaivon reunat, jotta se on tarvittaessa löydettävissä lumenkin alta. Merkitsemiseen toimivat hyvin esimerkiksi aurauskepit tai harjan varret, joita saa rautakaupoista.

Edellisten toimenpiteiden lisäksi kaivon ulkopuolisina toimenpiteinä ainakin mökkirakennuksen sisällä olevat vesijohdot olisi saatava tyhjennettyä. Vesijohdot tulisi olla asennettu niin että tyhjennyshana on johdon alimmassa kohdassa ja johto itse on asennettu siten että siellä oleva vesi pääsee valumaan painovoiman avulla kohti tyhjennyshanaa. Mikäli vesijohtojen tyhjennys esimerkiksi kaivolta kiinteistölle tulevaan vesijohtoon ei ole mahdollista, voit asentaa lämmityskaapelin vesijohtokaivantoon.

Tarkastuta kaivo, jos et ole varma sen kunnosta

Mikäli kaivosi kunto yhtään epäilyttää, on ammattilaisen käyttäminen kaivon kunnon tarkastamiseen järkevää. Tuumasta toimeen onkin hyvä tarttua ennakoiden, sillä esimerkiksi heikosti routasuojatun kaivon talven aikana saamat vauriot laajentavat helposti muutoin toimivan kaivon korjaustarvetta ja tämä taas johtaa kohonneisiin korjauskustannuksiin. Suomen Kaivohuolto laatii kuntokartoituksen yhteydessä kaivollesi kirjallisen kuntokortin, jotta tiedät kaikki kaivollesi tulevat mahdolliset huolto- ja korjaustarpeet.

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä tietoa kaivoista ja niiden huoltamisesta!

    Täyttämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen markkinointirekisteriimme tietosuojaselosteemme mukaisesti.

    Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.