Miksi tehdä kaivohuolto talvella?

Vesikaivo on syytä pitää hyvässä kunnossa, jotta erityisesti talven mukanaan tuomilta ongelmilta säästytään. Monessa omakotitalossa kaivoon liittyvät ongelmat voivat sotkea arjen pahemman kerran erityisesti talvella. Toisaalta vapaa-ajan kiinteistöissä, joissa ei talvella juuri vietetä aikaa, on talvella huolletusta kaivosta etua. Kun kiinteistön kaivo on huollettu, voi heti kesäkauden alkaessa vesijärjestelmää käyttää huoletta.

Routavaurioiden ehkäisy

Kaivon routavaurioiden syntyminen on järkevää ehkäistä hyvissä ajoin. Routaa esiintyy talven aikana koko Suomessa kymmenistä senttimetreistä parin metrin syvyyteen asti. Heikosti suojatun kaivon rakenteet voivat kärsiä maaperän liikkuessa roudan vaikutuksesta. Huomioita routavaurioihin liittyen:

 • Roudan aiheuttamat vauriot saattavat vaikuttaa huonontavasti kaivoveden laatuun ja pahimmassa tapauksessa tehdä kaivon käyttökelvottomaksi.
 • Pahat routavauriot laajentavat usein korjaustarvetta, joka johtaa kohonneisiin korjauskustannuksiin.

Tämän vuoksi onkin ensisijaisen tärkeää, että kaivon routasuojaus varsinkin ylimpien rakenteiden ympärillä on kunnossa.

Kaivon ehjät rakenteet ennaltaehkäisevät ongelmia

Talvella myös pieneläimistä johtuvat ongelmat ovat tyypillisiä vesikaivojen omistajille. Kaivoon joutunut eläin tekee vedestä nopeasti juomakelvotonta, joten ehjät rakenteet kaivossa ovat ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi esimerkiksi huonokuntoinen kaivonkansi voi aiheuttaa kiinteistön alueella liikkuville ihmisille hengenvaaran. Jos et viime vuosina ole tarkistuttanut kaivosi ulkorakenteiden kuntoa, on se syytä tehdä nyt.

Ajankohdan osalta koko talvi on hyvää aikaa tehdä kaivolle huolto. Kuitenkin viimeistään keväällä on otollinen hetki kaivon huollolle, mikäli kaivon rakenteiden kunnosta ei ole varmuutta, sillä suurten lumikuormien sulaessa, vesikaivoihin voi muodostua pintavesiongelmia. Pintavesien päätyminen kaivoon voi heikentää kaivoveden laatua ja olla terveysriski.

Valmistaudu talveen – tee ainakin nämä

Kun talven tuoksu tuntuu ilmassa, on omasta vesikaivosta kiinteistön käyttö- tai juomaveden saavan kiinteistön omistajan oltava valmis tekemään kaivolleen muutamia tärkeitä toimenpiteitä. Erityisesti talvesta johtuvat ongelmat kaivon toimintaan ja veden laatuun on mahdollista välttää, kun kaivo tarkastetaan säännöllisesti ja kunnostetaan tarvittaessa.

 1. Kaivon tuuletus vaikuttaa veden laatuun. Varmista tuuletus huomioimalla esteetön ilmanvaihto myös, mikäli lunta sataa paksulti. Kaivon päälle satava lumi ei häiritse kaivon toimintaa, kunhan ilmanvaihto toimii.
 2. Muista säätää tuuletusaukko kovilla pakkasilla pienemmäksi, jotta liiallinen kylmä ilma ei jäädytä vesijohtoja kaivon yläosissa. Lumi toimii eristeenä pakkaselta.
 3. Jos kaivo sattuu olemaan lähellä ajoväyliä, merkitse kaivo aurausviitoilla tai vastaavilla.
 4. Tarvittaessa asenna lämmityskaapeli kaivolta kiinteistöön tulevaan vesijohtokaivantoon. Jo jäätyneen vesijohdon tarkistaminen ja mahdollinen korjaaminen on syytä antaa ammattilaisen tehtäväksi.

Kun et ole varma kaivosi tilanteesta – tilaa maksuton kuntotutkimus

Mikäli käy ilmi, että kaivosi kaipaa huoltoa, tekee Suomen Kaivohuolto kaivosi huollon asianmukaisella ammattitaidolla. Näin voit olla varma että saat terveellistä vettä kaivostasi ympäri vuoden. Kaivon kuntotutkimus Suomen Kaivohuollolta antaa sinulle asiantuntijan laatiman kirjallisen kuntokortin sekä tarjouksen mahdollisista huolto- ja korjaustarpeista.

 • Tutkimus itsessään on maksuton eikä sido tilaukseen.
 • Erikoisvalmisteisen kaivohuoltoajoneuvon sekä -kaluston avulla kaivojen tarkastukset ja huollot onnistuvat Suomen Kaivohuollolta läpi talven.
 • Jos vesi on muuten ollut käyttökelpoista, olisi kaivo syytä huoltaa viiden vuoden välein. Porakaivoille vastaava väli on kymmenen vuotta.
 • Huollon yhteydessä Suomen Kaivohuolto varmistaa että kaivosi on puhdas ja että siellä ei ole sinne vahingossa joutuneita vierasesineitä tai pieneläimiä. Kaivotekniikka tarkastetaan ja tarvittaessa korjataan tai vaihdetaan uuteen ja lopuksi kaivonrenkaiden saumat huolletaan ja vesikaivon pohjalle asennetaan sora.

Arvokas huomio asiakkaan näkökulmasta on että Suomen Kaivohuolto toteuttaa koko Suomen kattavasti vesikaivojen ja vedenottamoiden huoltotyöt tarjoten huollolle takuun.

Maksuton kaivon kuntotutkimus Suomen Kaivohuollolta on järkevä ratkaisu, joten olethan yhteydessä Jussiin niin pääset sopimaan joustavasti oman kartoitusaikasi: jussi.pasanen@suomenkaivohuolto.fi / 041 313 0615.

Kaivohuolto on sujuvaa, kunhan huomioit nämä

Itse kaivon huoltoon sinun ei tarvitse varautua mitenkään. Suomen Kaivohuollon ammattilaisilla on mukanaan kaikki tarvittavat työkalut ja kalusto. Muutamaa asia on kuitenkin hyvä huomioida:

 1. Kaivohuollon aikana sinun ei tarvitse itse olla paikan päällä, mutta jos kiinteistön sähkökeskus on sisällä rakennuksessa, tulisi huoltoyksiköllä olla pääsy tuohon tilaan.
 2. Talvella tehtävän kaivohuollon kannalta olisi tärkeää, että kiinteistölle johtavat tiet ovat aurattuja ja kaivo on saavutettavissa.
 3. Kaivohuollon yhteydessä veden käyttöön tulee 24 tunnin käyttökatko, joten esimerkiksi WC-istuinta ole mahdollista käyttää kaivohuollon aikana. Varaathan siis pulloihin tai astioihin tuona aikana tarvitsemasi veden ja mietit vaihtoehtoiset mahdollisuudet WC-asiointiin.

Huollon aikana kiinteistön vesipumppu ja kaikki sitä käyttävät laitteet joudutaan pitämään pois päältä.
Kiinteistön vesijärjestelmän käyttö on mahdollista yhden vuorokauden kuluttua kaivon huollosta.

Tilaa uutiskirjeemme!

Tilaamalla uutiskirjeemme saat hyödyllistä tietoa kaivoista ja niiden huoltamisesta!

  Täyttämällä lomakkeen hyväksyn tietojeni tallentamisen markkinointirekisteriimme tietosuojaselosteemme mukaisesti.

  Lomake on suojattu roskapostin estämiseksi Googlen reCAPTCHA-palvelulla, johon liittyy palvelun tietosuojaseloste ja käyttöehdot.