Kaivo vaatii huoltoa läpi vuoden. Erityisesti Suomen talvi tuo omat haasteensa kaivon turvallisena pysymiseen ja veden laadukkuuden säilyvyyteen.
Pieneläinongelmat, kaivon rakenteelliset vauriot ja huoli veden riittävyydestä aiheuttavat suurinta päänsärkyä kaivonomistajille talvisaikaan. Kaivot vaativatkin samanlaista jatkuvaa huoltoa kuin muukin kiinteistö.
Huomioimalla seuraavat kymmenen seikkaa, pysyy vesikaivo kunnossa myös talvella.
1. Jää ja routa
Talveen kuuluva maaperän routa saattaa aiheuttaa rakenteellisia vaurioita. Erityisen herkkiä roudalle ovat rengaskaivot, sillä betonirenkaat saattavat halkeilla tai siirtyä pois kohdiltaan. Halkeamat ja raot ovat kaivon vihollisia, sillä niiden kautta kaivoveteen voi päätyä sulamisveden mukana maatäytettä ja pintavettä, jotka voivat sisältää haitallisia bakteereja.
Mitä kannattaa tehdä:
Kesämökkiläisille toimiva keino: Tyhjennä kesämökin verkosto vedestä kauden päätyttyä. Näin välttyy kaivoverkoston ja -tekniikan vaurioilta.
2. Lumen sulaminen
Jään ja roudan jälkeen tulee kevät – ja lumien sulaminen. Sulaveden mukana kaivoon voi päätyä maan pintakerroksesta ihmiselle haitallisia bakteereja. Hyvä esimerkki on liian matala kaivo. Jos kaivon kansi on liian lähellä maata, on sulamisveden mahdollista ajautua kaivoon. Veden mukana voi puhtaaseen kaivoveteen päätyä myös kaivon läheisyydessä olleet eläinten ulosteet, saastuttaen veden.
Mikäli näin käy, kaivo vaatii huollon, sillä bakteerit häviävät vain desinfioimalla.
Mitä kannattaa tehdä:
Tarkasta hyvissä ajoin ennen kevättä kaivon rakenteet. Niiden tulee olla pintavesitiiviit, mikä tarkoittaa, ettei kaivon renkaiden saumoista saa päästä vettä kaivoon. Kaivon tulee täyttyä pohjan kautta.
3. Ilmauksen tärkeys
Älä peitä kaivoa tiiviillä pressulla tai rakennuseristeillä. Talvella pressun päälle kertyy painavaa lunta, joka yhdessä rakennuseristeiden kanssa tiivistää vesipesää. Liian hyvin tiivistetty kaivo on yhtä kuin happiköyhä vesi. Ilmaus on siis yhteydessä veden laadukkuuteen. Mikäli vesi on hapetonta, voi sekä kaivo että vesi maistua ja haista tunkkaiselta.
Mitä kannattaa tehdä:
Asenna kaivoon oikean kokoinen ilmaputki, joka on varusteltu pieneläinverkolla. On tärkeä ottaa huomioon, että putki on sellainen, etteivät sulamisvedet tai vesisateet päädy sen kautta kaivoon. Myös putken koolla on väliä, sillä turhan iso ilmaputki vie kylmän syvemmälle kaivon sisälle, luoden jäätymisriskin. Huomioi myös pieneläinverkon tiheys. Sen ei tule olla liian tiheä, sillä talvella kuura voi tukkia ilmaputken jäätyessään.
4. Veden riittävyys talvisäällä
Kuiva kesä saattaa aiheuttaa kaivoveden käytön säännöstelemistä, jolloin veden riittävyydessä talvikaudelle voi olla haasteita. Pohjavesivaranto ei lisäänny talven aikana, kun maa on roudassa.
Mitä kannattaa tehdä:
Kaivoveden riittävyyttä kannattaa seurailla. Mikäli vesi loppuu, ei kaivoon tule kantaa vettä. Tällöin kannattaa enemmin syventää kaivoa. Toisinaan kaivopumppua lasketaan lähemmäs pohjaa. Siten koko kaivon vesipesä saadaan käyttöön.
5. Pieneläinten tuomat haasteet
Talvikausina ilma on kaivossa lämpimämpää kuin maanpinnalla, jolloin se vetää jyrsijöitä ja matelijoita puoleensa. Pienet eläimet pääsevät kaivoon juurikin parhaat päivänsä nähtyjen rakenteiden kautta. Kaivon uumenista voi löytyä milloin mitäkin yllätyksiä, aina sisiliskoista päästäisiin saakka. Eläin kaivovedessä on aina terveysriski.
Mitä kannattaa tehdä:
Mikäli kaivosta löytyy eläin, tulee ensiksi tarkistaa, mistä rakosesta se on kaivoon päässyt. Rako tulee korjata, jotta ongelma ei toistu. Sen lisäksi on aina suositeltavaa tehdä desinfiointi.
6. Kaivon kannen kunto
Kaivon tarkan sijainnin merkitsemisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Lumen peittäessä kaivon, ei sitä löydy kunnolla, jos merkinnät ovat huonot. Mikäli kaivon sijaintia ei tiedä, eikä kaivon kansi ole tarpeeksi tukeva, voi tilanne olla vaarallinen.
Mitä kannattaa tehdä:
On tärkeä tarkistaa, että kaivon kansirakenteet ovat tarpeeksi tiiviit. Tarkkuudesta kertonee se, että edes muurahainen ei saa mahtua kannen ja tarkistusluukun väliin. Sen lisäksi kaivon kannen tulee kestää vähintäänkin aikuisen henkilön paino.
7. Vesinäyte talvisaikaan
Suomessa ei kaikessa toiminnassa voida aina odottaa kesäkauteen: myös talvella voi tutkia esimerkiksi käytössä olevan pohjaveden laatua.
Täällä meillä kaivovesien tavanomaiset haasteet ovat liian korkealle kohonneet rauta- ja mangaanipitoisuudet ja veden liian alhaalle vajonnut pH-arvo. Kaivoveden turvallisen käytön haasteita ovat myös pintavesi ja sen mukana syntyvät haittatekijät, kuten humus, sekä maanpinnalta kulkeutuvat bakteerit.
Mitä kannattaa tehdä:
Suositusten mukaan vesinäytteiden tutkinta tehtäisiin vähintään kolmen vuoden sykleissä. Mahdollinen veden outo haju, väri tai maku tulee toki tarkistaa nopeasti. Suomen Kaivohuollolla on käytössään oma laboratorio, joka tekee kaivoveden laatututkimuksia nopeasti ja joustavasti.
Tilaa vesinäytteen tutkimus tästä.
8. Miten ympäristötekijät ja ihminen vaikuttavat vesikaivoon
Kaivon merkinnät kannattaa tehdä selvästi tontilla. Esimerkiksi lumen alta kaivoa voi olla vaikea huomata, jolloin lunta luodessa kaivon kansirakenteita saattaa tulla vahingoittaneeksi. Myös pihan muut istutukset saattavat aiheuttaa vahinkoa kaivolle. Mikäli lannoitteita on käytössä, ne saattavat päätyä sulaveden mukana kaivoon, saastuttaen veden. Kaivovesi voi saastua myös kotipihan muista toimista, kuten auton pesemisestä tai vanhojen jätevesijärjestelmien kautta.
Mitä kannattaa tehdä:
Kaivon ympärillä rajattava turva-alue on toimiva keino. Tämän turvarajan lähellä – eikä etenkään toisella puolen – ei kannata käyttää kemikaaleja tai muita lannoitteita.
9. Kaivon huolto talviaikaan
Kuten vesinäytteen kanssa, myös kaivon huoltoa kannattaa tehdä talvella. Kaivon jäätymistä ei kannata pelätä. Nykyaikana käytettävät materiaalit ja koneet ovat sen verran tasokkaita, että ne mahdollistavat huollon ilman jäätymisriskiä.
Mitä kannattaa tehdä:
Kaivo kannattaa huoltaa ennakkoon, jolloin keväällä saattaa välttyä useilta harmeilta. Itse asiassa lumivaippa luo turvallisen ympäristön tarkistukselle. Lumen ansiosta huolto on hygieenistä, sillä pintakerrosten kautta kaivoon ei päädy epäpuhtauksia.
Tilaa maksuton kaivon kuntotutkimus tästä.
10. Kaikki lähtee kaivon kunnon aktiivisesta tarkastuksesta
Suosittelemme kaivon kunnon tarkastamista joka vuodenaikana. Ammattilaisen puoleen kannattaa kääntyä herkästi, jos ei ole varma kaivon kyvystä tuottaa puhdasta ja tasalaatuista vettä.
Suomen Kaivohuollolla on tarjolla maksuton kuntotutkimus, jossa ammattilainen käy läpi kaivon monipuolisesti: rakenne, tekniikka ja ympäristötekijät. Palvelun avulla saadaan selville kaivon turvallisuus ja toimivuus. Tutkimus on kattava, sen avulla saa hyvän kokonaiskuvan kaivon sen hetkisestä tilanteesta ja kunnosta. Annamme asiakkaalle myös aina kirjallisen kuntoraportin, sekä tarjoamme neuvoja siihen, miten kaivoa tulee huoltaa jatkossa.