Kesämökkien ja vapaa-ajan mökkien omistajat sekä ostajat voivat joutua tiukan paikan eteen, kun vuositasolla harvoin käytettyjen mökkikaivojen kunto tulee tarkastaa useammin muun muassa sen vuoksi, ettei talousvesi (ja juomavesi) ole päässyt pilaantumaan, mökkikaivot kun altistuvat herkemmin epäpuhtauksille ja ympäristön vaikutuksille.
Haasteita mökinomistajilla on syrjäisissä lokaatioissa varsinkin ammattilaispalveluiden rajallinen saatavuus. Mökkikaivon huoltoa ei joka kunnassa välttämättä ole saatavilla, ainakaan ammattilaistason huoltopalveluja.
Kuinka mökkikaivon ylläpito onnistuu itse
Kaivoa voi tarkastaa ja huoltaa tiettyyn pisteeseen asti myös itsekin. Tämä on kaiken lisäksi hyvin tärkeää tehdä, sillä mökinomistaja saattaa hyvien vinkkien avulla havaita epäkohtia, joille ehtii vielä tehdä jotain ilman suurempia korjauksia ja remontteja. Talven jälkeen on hyvä aloittaa huollot ja tarkastukset. Ensimmäisenä kannattaa kolata tai lapioida lumikertymät kaivon ympäriltä muualle. Rakenteiden tarkastuksessa kannattaa kiinnittää huomioita hyvin pieniinkin rakoihin, sillä hyönteistenkään ei tulisi päästä kaivoveteen kannen alta.
Jos kaivon lähellä on pensaita tai puita, olisi ne hyvä poistaa. Kannattaa vähintäänkin tarkistaa, etteivät juuret ole päässeet aiheuttamaan vahinkoa kaivon rakenteisiin. Mökkikaivon tuuletusputken suojahatun kunto tulee tarkastaa sen varalta, ettei sadevesi pääse kaivoon. Jos ilmanvaihtoputkessa on ötökkäverkko, sen tarkastuksen ja puhdistuksen voi tehdä myös itse. Vältä vaarallisten materiaalien ja kemikaalien (kuten öljyjen, maalien ja liuottimien) varastointia kaivon vieressä, sillä jos ne joutuvat maahan, ne voivat imeytyä mökin talousveteen.
Ammattilaisen apua mökkikaivon huoltoon
Mökkikaivot vaativat itse tehtyjen tarkastusten ja pienten huoltotöiden ohella aina myös ammattilaisten apua. Huoltotöiden ajastamista helpottavat kuitenkin omat kirjaukset. Omat ja ammattilaisten tarkastukset sekä huollot on hyvä kirjata ylös päivämäärien kanssa, sillä ne tulisi tehdä tietyin väliajoin. Kaivon iästä ja vedenlaadusta riippuen mökkikaivon huolto olisi suoritettava 5-15 vuoden välein; vedenlaadun seurantaa on suositeltavaa tehdä enintään kolmen vuoden välein. Mökkikaivoja voi tarkastuttaa vieläkin useammin, sillä ne ovat useimmiten suuren osan vuodesta käyttämättöminä.
Veden laadun tutkiminen on tehtävä, jonka teettämistä ei kannata epäröidä. Veden tutkituttaminen on järkevää ennen kaivon käyttöönottoa tai kolmen vuoden kuluttua edellisestä tutkimuksesta. Jos kaivoa ei ole käytetty pitkään aikaan, on tällöin hyvä teettää tutkimus kaivoveden laadusta. Monet heräävät veden tutkimukseen vasta siinä vaiheessa, jos vedessä on outo haju tai se maistuu oudolle, mutta vesi voi olla pilaantunutta kirkkaana ja mauttomanakin. Mökin talousvedessäkään ei saa olla mikro-organismeja, loisia tai muita aineita, jotka voivat olla vaarallisia ihmisten terveydelle. Suomen Kaivohuolto tekee kaivoveden tutkimukset omassa laboratoriossaan. Tarkat tulokset saadaan tämän vuoksi nopeasti.
Mökkikaivon kunnostus voi säästää pitkän pennin
Vuonna 2020 alkoi kesämökkien ostobuumi. Samalla alkoi paljastua laiminlyöntejä tai tietämättömyyttä esimerkiksi mökkikaivojen kunnossapidosta. Yle kirjoitti tapauksesta, jossa mökin ostajille oli kerrottu kaivoveden soveltuneen talousvedeksi. Vesitutkimus oli jätetty tekemättä ja vesi paljastui myöhemmin juomakelvottomaksi. Vaikka myyjät ovat saattaneet luulla vettä talousvedeksi soveltuvaksi, he joutuivat kuitenkin maksamaan tuhansia euroja hinnanalennuksena ostajalle. Kaivon korjaus oli maksanut lopulta 2500 euroa, jonka päälle tulivat vielä kaivovesitutkimukset.
Suomen Kaivohuollon maksuton kuntotutkimus on palvelu, jonka avulla voit välttää kalliiksi koituvat ongelmat hyvissä ajoin. Kuntotutkimus voidaan tehdä missä päin tahansa Suomen rajojen sisällä, myös syrjäisillä kesämökeillä. Kuntotutkimuksen avulla mökin omistaja saa kattavan käsityksen kaivon nykytilasta ja mahdollisista huoltotarpeista.